Sprell LogoSprell Logo

Påskaktiviteter

Roliga påskaktiviteter för barnen

Samla familjen för att skapa trevligt påskpynt, spela spel och använda kreativiteten med hobbyset. Vi har samlat massor av familjeroligheter i en aktivitetsplan, så att ni har något att göra varje dag under påsken - glad påsk!

Dekorera påskägg med tatueringar

Att måla påskägg eller dekorera dem med tatueringar är en helt fantastisk aktivitet som passar både för de små och de större barnen. Det är enkelt och ger en känsla av att lyckas eftersom resultatet blir så fint varje gång. Dessutom tränar barnen både koncentration, precision och finmotorik, vilket är något vi gillar!

Så här gör du:

Gör hål i toppen och botten på ett rått ägg och blås ut innehållet. Du kan också köpa dekorationsägg. Klipp ut den tatuering du vill ha och ta bort skyddsplasten, fukta tatueringen ordentligt och vik runt ägget, fukta lite till när det är klart, vänta en stund och ta sedan bort papperet försiktigt.

Voilá... du har de sötaste påskäggen!

Gör påskpynt tillsammans

Små set med allt du behöver för att göra påskpynt

Ingenting är så mysigt som att faktiskt ha tid och ta sig tid att vara kreativ med de små. Kanske är påsken i år det året då ni har extra tid för mys och familjetid tillsammans. När barnen är kreativa med sina händer stärks både finmotoriken, precisionen och barnens koncentration.

Här är några små hobbyset med allt du behöver för att skapa hemgjorda påskpynt, allt från påskkaniner, påskkycklingar, påskharar, till påskägg av pärlor och mycket mer! Ha det så kul!

Så här gör du:

Gör hål i toppen och botten på ett rått ägg och blås ut innehållet. Du kan också köpa dekorationsägg. Klipp ut den tatuering du vill ha och ta bort skyddsplasten, fukta tatueringen ordentligt och vik runt ägget, fukta lite till när det är klart, vänta en stund och ta sedan bort papperet försiktigt.

Voilá... du har de sötaste påskäggen!

Gör en påskpresent till en vän

En alldeles speciell present till en alldeles speciell person, som du kanske inte ser så ofta nuförtiden. Tänk så mysigt att överraska någon i familjen eller din bästa vän med en påskpresent. Lägg den i brevlådan eller häng den på dörren. Skriv ett trevligt brev, pärla ett armband, ett diadem eller en påskkyckling.

Kläck en liten kyckling till påsk

Att se ett kycklingägg kläckas är otroligt häftigt.

Det tar lite kortare tid än en riktig kyckling, och det är roligt att följa med från timme till timme, dag till dag.

Alla kycklingar är lite olika, så det är inte helt säkert hur länge du behöver vänta på just din kyckling, men det tar vanligtvis tre dagar.

Lägg ägget i ett stort glas med vatten.

Prata och sjung gärna lite för din kyckling, då har den det extra mysigt inne i sitt ägg.

Efter en dag eller två kommer den första sprickan, det är coolt!

Nu blir sprickan större och större, och till slut tittar kycklingen ut ur ägget.

Nu kan du leka och mysa med den.

Kom ihåg... kycklingar älskar påskgodis. Om du inte vill dela med dig bör du tänka över var du lägger ditt godis... de små kycklingarna kan vara lite småfräcka :) :)

Baka goda kakor till påskafton

  • 400 g vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 200 g smör
  • 200 g socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker


Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en skål. Vispa smör och socker vitt i en annan skål, tillsätt ett ägg och blanda innan du lägger i det sista ägget. Tillsätt vaniljsocker. Blanda allt i en skål och rör tills degen är jämn och slät.

Ställ i kylskåpet i minst en timme,

Ta ut degen och kavla den platt med lite mjöl, så den blir ungefär 1 cm tjock. Vänd den lite medan du kavlar så att den blir lite mjölig på båda sidor. Skär ut med formar och ställ dem i kylskåpet i cirka 15 minuter innan du gräddar dem i 180 grader i 8-10 minuter. Låt dem svalna lite innan du lyfter upp dem.

Dekorera dem som du vill!

Experimentdag för alla

Gör ett gummiägg av ett vanligt ägg:

Du behöver:

Ett rått ägg och ättika (7 %)
eller ättika (35%) som du blandar med 1/3 vatten
(t.ex. 1 dl vatten och 2 dl ättika)

1. Tvätta ett okokt ägg med lite diskmedel, lägg det i ett glas och fyll på med ättika. Det kommer att ske en kemisk reaktion och du kommer att se att det bubblar runt skalet då ättikan bryter ner det!

2. Låt äggen ligga kvar i glaset i ca 24 timmar.

Om du använder vanlig ättika (7%), måste du upprepa processen 3 gånger.Då häller du försiktigt ut ättikan efter 24 timmar och häller i ny, väntar 24 timmar och gör samma sak en gång till. Ägget förändras lite hela tiden, så det kan vara kul att ta en bild.

3. Ta ut ägget och skölj försiktigt i vatten. Skalet är helt rynkigt, och du ska kunna se membranet som omger vitan och äggulan. Undersök ägget och känn konsistensen. Lys med en ficklampa genom ägget och se vad som händer.

Försök att försiktigt studsa ägget, t.ex. i diskhon. KUL!

Experimentera på köksbänken:

Ta cirka 2/3 vatten och 1/3 olja, en liten nypa salt och några droppar konditorifärg - och se vad som händer .. detta är coolt och så enkelt!

Gör något mysigt tillsammans utomhus

Stationslek är så otroligt roligt och kan varieras i det oändliga.

Här är några förslag på aktiviteter för cirkelkampen: Ringkastning, hinderbana, hopprep, kastspel, säcklöpning, hopplek, spikslagning, balansplattor, dragkamp, bilda ord, gåtor, pussel, blåsrör, klosstapling!

bird

Klicka och hämta

Nu kan du shoppa i lugn och ro på sprell.se, och få varorna skickat hem eller du kan hämta i våran butik i Täby centrum efter två timmar. Du betaler i butiken når du hämtar.