Sprell LogoSprell Logo
Pussel – det är träning!Pussel – det är träning!
Pussel – det är träning!Pussel – det är träning!

Pussel – det är träning!

De flesta barn har perioder då de älskar att pussla. Att pussla utvecklar barnets koncentrationsförmåga och förmågan att lösa problem.

Vad är bra med pussel?

De flesta barn har perioder då de älskar att lägga pussel. Pussel främjar både koncentration och problemlösningsförmåga. Koncentration handlar om att kunna fokusera på en uppgift eller aktivitet som kräver tankeverksamhet under en viss tid. Forskning visar att förmågan att koncentrera sig är avgörande för att ta till sig ny kunskap, lära sig nya saker och klara utmanande uppgifter. Att börja med denna "träning" tidigt kan underlätta för barnen när de börjar skolan. Om du låter barnen lägga pussel, bygga lego, leka med hobbyset eller andra aktiviteter som kräver koncentration kan det ha en positiv effekt på mycket. Aktiviteter som kräver lite tankeverksamhet är positiva för barnets utveckling och Sprell har många leksaker i denna genre.

Undvik distraktioner som stör koncentrationen. Om barnet ska lägga pussel, lägg undan telefon och andra skärmar. Hjälp barnen lite, men inte för mycket. Om du guidar barnet en bit på vägen kan aktiviteten vara lite längre, vilket främjar utvecklingen av koncentrationsförmågan.

Tänk på barnets ålder när du väljer pussel.

När börjar man med pussel?

Välj ett pussel med motiv som barnen är nyfkna på. De flesta barn är fokuserade på bilden på pusslet och du som vuxen kan berätta vad som "dyker upp" när bilden börjar ta form. Intresset för pussel börjar när barnet är ungefär ett och ett halvt år. Det är bra att börja med ett där varje bit är en bild i sig, gärna med knoppar på varje bit så att det är enkelt att hantera. Bitarna bör vara robusta och tåla lek. När barnet har lärt sig tekniken och förstår vad som ska göras kan du gärna ta fram ett klurigare pussel för att stimulera koncentration och finmotorik. Gör gärna detta när du själv har tid att hjälpa till. När barnet fastnar, ge gärna en hjälpande hand, men hjälp inte för mycket. Ge en ledtråd, till exempel: "Här är en bit av grisen. Ska vi se om vi hittar en bit med mer av den här färgen? Eller så börjar vi med hörnen så länge. Den här biten är blå som himlen, så den ska nog vara högst upp...”. Ge beröm när barnet hittar rätt bit.

Tips! Avsluta dagen med pussel.

Det kan vara svårt att hitta tid för utvecklande aktiviteter i en hektisk vardag, men kanske finns några minuter över innan läggdags? En stunds pusslande hjälper barnet att varva ner och att förbereda kroppen för sömn.

bird

Klicka och hämta

Nu kan du shoppa i lugn och ro på sprell.se, och få varorna skickat hem eller du kan hämta i våran butik i Täby centrum efter två timmar. Du betaler i butiken når du hämtar.