Sprell LogoSprell Logo
Fest och kalas hos SprellFest och kalas hos Sprell
Fest och kalas hos SprellFest och kalas hos Sprell

Så ordnar du barnkalas

Oavsett tema, plats eller antal gäster ser många barn fram emot barnkalas. Se tips och idéer om hur ni kan förbereda och genomföra firandet.

Ska du arrangera ett barnkalas? Oavsett tema, plats eller antal gäster är födelsedagen något som många barn ser fram emot. En dag för att leka tillsammans med sina vänner, öppna presenter och äta födelsedagstårta. En bra regel är att inkludera födelsedagsbarnet i själva planeringen, så att ni tillsammans sätter förväntningarna för dagen och diskuterar idéer och tankar. Här hittar du idéer och tips för att planera och ordna ett lyckat barnkalas.

Temakalas

Temakalas är roligt för barn i alla åldrar! Vad sägs om att arrangera ett piratkalas, enhörningskalas, ett kalas med djurtema eller att be alla gäster att klä sig i en specifik färg? Bara fantasin sätter gränser! Vad sägs om ett utomhuskalas? Om du har ett vinterbarn och vädret tillåter kan ett pulkakalas med korvgrillning bli riktigt lyckat. Om ni firar under sommarmånaderna kan ett bad- eller poolparty vara extra roligt, oavsett om det är på stranden, i poolen eller med en vattenspridare i trädgården.

Inbjudningar till födelsedagen

När det är dags att fira födelsedag kan det vara kul att låta barnet göra eller rita inbjudningarna själv. Klistra fast teckningen på ett kort i en häftig färg eller använd teckningen som den är och skriv information om kalaset på baksidan. Om ni har färdiga inbjudningskort kan barnet få skriva namnen på de inbjudna gästerna och fylla i tid och plats.

Dekoration till födelsedagen

Födelsedagsballonger är en klassiker, men det kan också vara roligt att använda några av barnets leksaker som dekoration. Skapa ett djungelkalas genom att dekorera med miniatyrfigurer av elefanter, giraffer och zebror. Dekorera bordet med LEGO-klossar och figurer eller ställ fram kronor och tiaror och ordna en fest för små prinsar och prinsessor. Kanske vill födelsedagsbarnet göra några av dekorationerna? Gör girlanger av papper och vik roliga hattar? Om födelsedagen firas utomhus på vintern är det supermysigt att skapa snö- och islyktor att tända när det blir mörkt.

Mat till barnkalaset

Maten är en av höjdpunkterna på ett barnkalas. Varför inte göra något extra roligt av det, till exempel skapa en kiosk där barnen kan beställa korv? Om alla gillar pizza kan man göra små pizzabottnar eller använda pitabröd och tortillabröd som barnen själva toppar med sina favoriter? Födelsedagstårtan behöver inte nödvändigtvis vara en stor gräddtårta. Gör en brownie och använd pepparkaksformar för att skära ut roliga figurer. Servera dem som de är eller dekorera med godis och färgad florsockerglasyr. En annan idé är att köpa ett paket glass och vända det upp och ner på en bricka. Ta bort paketet och voilà, glassen blir snart en tårta dekorerad med godis, chokladsås, frukt och bär. Om du vill servera något lite nyttigare på födelsedagen, skär upp frukt och bär så att det är lätt för barnen att äta. Om du presenterar frukten på ett spännande sätt tycker barnen att de hälsosamma alternativen är roliga. Vad sägs om att lägga upp skuren frukt och bär i muffinsformar eller trä dem på cocktailpinnar? Om du är på ett kreativt humör kan du också skära ut roliga djur eller andra figurer av frukt och bär.

Lekar på barnkalaset

Barnkalas kan fyllas med både fri lek och gemensamma aktiviteter och tävlingar. Om du bestämmer lekarna kan du se till att alla barn är inkluderade och deltar. Det finns många roliga lekar för barnkalas att välja bland. Här är några av våra favoriter:

SKATTJAKT

Rita en karta och dela in barnen i lag om det är många festdeltagare. Skatten eller vinsten kan vara chokladmynt, godispåsar eller en liten leksak. Om ditt barn har födelsedag runt påsk är en korg med påskägg en perfekt skatt.

FISKDAMM

Klassisk fiskdamm är alltid populärt, men en godispåse behöver inte innehålla godis. En liten leksak eller annan typ av överraskning kan vara lika roligt.

RITA PÅ DUKEN

Lägg färgpennor och vitt papper på bordet. Låt barnen skapa hälsningar och teckningar till födelsedagsbarnet eller sätt upp alla verk på väggen för en konstutställning. Att be barnen rita djur som börjar på födelsedagsbarnets initial är en variant.

GÖR KALASHATTAR

Skapa små prinsesskronor och trollkarlshattar av toalettrullar som limmas på ett diadem eller fästas med en elastisk snodd under hakan. Ni kan också färglägga roliga masker eller göra en alternativ partyhatt.

DANSSTOPP

Sätt på barnens favoritmusik och låt dem dansa loss. När musiken stannar måste alla stå helt stilla! De som rör sig är ute ur leken.

KURRAGÖMMA ELLER DUNKEN

Om det är många barn och ni har möjlighet att leka utomhus är “dunken” en klassiker Låt ett träd, en gungställning eller något annat stort i trädgården vara "dunken" och se till att alla vet detta. Någon börjar räkna och samtidigt gömmer de andra sig. När den som räknar är klar letar hen efter de andra. Se upp: om du går för långt från "dunken" kan någon springa fram till “dunken”, nudda den och bli fri.

VISKLEKEN

En klassiker att leka vid bordet medan barnen väntar på att maten och efterrätten ska serveras. Låt födelsedagsbarnet tänka på ett ord och viska det till personen bredvid. Sedan ska personen bredvid viska det till nästa person, och så fortsätter det runt bordet. Den sista personen som hör ordet ska säga det högt till alla. Då blir det tydligt om barnen har lyckats förmedla samma ord som födelsedagsbarnet sa, men om det är fel ord är det ju bara extra roligt.

ÅK-TÄVLING

Om födelsedagen firas utomhus på vintern är det perfekt att ha en åk-tävling. Oavsett om det är tävling om att hoppa längst med stjärtlapp eller att åka snabbast nedför backen.

SNURRA FLASKA

Ta fram en flaska, lägg den på golvet och låt barnen sätta sig i en ring runt den. Födelsedagsbarnet eller ett annat barn säger något som personen flaskan pekar på ska göra, till exempel hoppa på ett ben runt ringen eller sjunga en sång. Sedan snurrar hen flaskan. När flaskan stannar ska personen den pekar på utföra den uttalade utmaningen. Sedan är det hens tur att hitta på en utmaning och snurra flaskan på nytt.

CHARADER

Förbered lappar i förväg med olika karaktärer, antingen generella som pirat och hund eller specifika karaktärer från kända barnböcker eller barnprogram som Pippi Långstrump eller Mumintrollet. Du kan också göra lappar med saker att göra, till exempel köra bil, läsa tidningen eller prata i telefon. Om det är många deltagare kan ni leka i lag, annars kan det vara alla mot alla. Dra en lapp och försök föreställa vad som står på lappen – utan att prata eller göra ljud. Den första personen som gissar rätt får lappen som bevis. 1 lapp = 1 poäng. Det lag eller det barn som har flest poäng när lapparna är slut vinner.

bird

Klicka och hämta

Nu kan du shoppa i lugn och ro på sprell.se, och få varorna skickat hem eller du kan hämta i våran butik i Täby centrum efter två timmar. Du betaler i butiken når du hämtar.