Sprell LogoSprell Logo
Rolleken är viktig för barns utvecklingRolleken är viktig för barns utveckling
Rolleken är viktig för barns utvecklingRolleken är viktig för barns utveckling

Rolleken är viktig för barns utveckling

Rolleken är en av de mest betydelsefulla formerna av lek. Genom leken lär sig barnen att ta hänsyn och att samarbeta.

Vad är rollek?

Rollek är mer än bara en rolig stund. Det är en lek som främjar flera betydelsefulla delar i barnets utveckling. Rolleken är spontan och fri. Barnet låtsas vara någon annan eller att saker är något annat än vad de egentligen är. Typiska rollekar involverar mamma, pappa, barn och att prata i telefon eller att leka med pinnar som svärd. Leken kan ske både på egen hand och tillsammans med andra barn och innehålla utklädning, leksaksbilar, dockor, pinnar eller andra föremål. Endast fantasin sätter gränser!

Rollek lär barnen sociala spelregler

Rollek betraktas som en av de viktigaste formerna av lek. I rolleken experimenterar barnen med olika identiteter, scenarier, reaktioner och beteenden. På så vis kan de prova olika sätt att vara, tala och uppföra sig utan att det får konsekvenser som i det verkliga livet. I denna frihet kan barnen upptäcka nya egenskaper hos sig själva och få nya perspektiv. Barnen hämtar inspiration från människor, situationer och saker de ser omkring sig och skapar sin roll som hund, pirat, mamma, förskolepersonal eller superhjälte.

När barnen klär ut sig och leker rollekar får de möjlighet att utveckla samspel och empati. Rollek är därför en viktig funktion för att utveckla barnets sociala kompetens. I leken lär sig barnen att ta hänsyn till varandra, att lyssna och att samarbeta. När barnen leker med andra barn måste de komma överens om hur leken ska gestalta sig. Vem ska vara vem, var ska de befinna sig och vilken tid på dygnet ska de låtsas vara i? Deltagande i leken är också ett fantastiskt sätt att lära sig att kommunicera med andra och att utveckla sociala och språkliga koder.

Rollek främjar barnens språkutveckling

För de små barnen som ännu inte har ett utvecklat ordförråd kan rolleken utveckla och förmedla tankar och känslor. Situationen de väljer att spela upp kan ge ledtrådar om vad de försöker förstå eller tänker på. Rolleken förändras i takt med att barnet blir äldre. När barnet lär sig nya ord och uttryck ger rolleken även tillfälle att testa de nya orden i dialoger och sammanhang. På så vis är rolleken viktig för barnets uttrycksförmåga och språkutveckling genom hela uppväxten.

Utforska världen genom lek

Lek ger barnen möjlighet att utforska världen på sina egna villkor. De kan skapa situationer som de är nyfikna på och fascinerade av, som vuxenvärlden eller liv och död. Och eftersom allt bara är på låtsas känns det tryggt att utforska det nya och spännande. I rolleken får barnen möjlighet att använda fantasin, att bearbeta sina egna erfarenheter och att imitera vuxenlivet på ett ofarligt sätt.

De vuxnas roll i leken

Rollek utvecklas naturligt utifrån barnens fantasi, men det kan vara bra att en vuxen närvarar för att se hur leken utvecklar sig. Lek måste ofta läras in och föräldrar har därför en central roll i att främja bra lek. Det innebär att se samspelet mellan barn som leker tillsammans och att förhindra att leken utvecklas i negativ riktning. Barn tar lätt nya intryck och leken kan ibland bli destruktiv, utan att barnen själva avser det. Dessutom kommer barnet att uppskatta att en vuxen deltar i leken. Det är viktigt att vuxna vågar gå ner på golvet eller sätta sig ner tillsammans med barnet. Att du som vuxen bidrar till improviserade berättelser och roller är en bra början, för att sedan låta barnets fantasi sätta spelreglerna för leken. Var öppen för och erkänn de idéer och förslag som dyker upp.

Rollek och utklädning

Barn älskar att klä ut sig, antingen i lek eller för speciella tillfällen som Halloween, barnkalas och maskerad. Genom att klä ut sig tar barnen leken till en ny nivå. Nu kan de utöver att uttrycka sig genom språk och beteende även addera hur de ser ut. När de tar på sig en lejonkostym kommer de att ryta och när de klär ut sig till polis kommer de att bete sig och agera som de har sett att poliser gör. Kostymer, ansiktsmålningar och rekvisita som hattar, svansar och näsor kan förvandla vem som helst till ett läskigt monster.

Genom att delta och underlätta rollek och utklädning visar du att du tar barnens lek på allvar och förstår värdet av leken. På Sprell har vi valt ut kostymer och tillbehör av hög kvalitet, så att barnen kan glädja sig åt utklädning och rollek under många år.

5 tips för rollek

Kök och butik

Ta fram lekköket och leksaksmaten eller använd riktiga kastruller och annan köksutrustning och lek att ni lagar mat tillsammans. Prata om vad ni stoppar i grytorna och låtsas smaka på den fantastiska maten. Denna rollek är även perfekt att ta med ut året runt, då ni enkelt lagar fantasimat av snö, lera och sand.

Telefon

Ta fram telefonen och ha en rolig konversation med barnet. Lek att ni låtsasringer mormor eller bästa vännen från förskolan? Ni behöver inte ens ha en riktig telefon, en leksaksbil eller favoritgosedjuret funkar lika bra för dessa samtal.

Lek att ni är djur

Kryp på alla fyra och ryt som ett lejon, eller kanske är ni apor som klättrar på stolarna? Ta rollen som era favoritdjur och lek tillsammans.

Utklädning

Klä ut er tillsammans! Med en gammal hatt, ett diadem med kattöron eller lite ansiktsmålning kan ni skapa fantasifull lek som varar i timmar.

Bilar och fordon

Kör leksaksbilarna över golvet och gör motorljud. Kanske ska ni också plocka upp några passagerare på vägen eller stanna för att tanka?

bird

Klicka och hämta

Nu kan du shoppa i lugn och ro på sprell.se, och få varorna skickat hem eller du kan hämta i våran butik i Täby centrum efter två timmar. Du betaler i butiken når du hämtar.