Sprell LogoSprell Logo

Vinterlek

Vinterlek och utomhusmys

Tid för vinterlek

Det är härligt att kunna leka i snön, göra snögubbar och snölyktor, för att sedan värma kroppen med god varm choklad. Vinterlek är superkul med pulkor, kälkar och miniskidor - samtidigt som man leker i snön. Med roliga utomhusleksaker för barn blir det full fart i backen, i trädgården och på lekplatsen för både stora och små. Vi har ett stort utbud av vinterleksaker för barn, samt termosar, matlådor och korvspett för skidturen.

Utomhusvistelse förbättrar koncentrationen

Visste du att mycket utomhusvistelse i förskolan har visat sig ha en positiv effekt på barns koncentration när de börjar skolan? Universitetet i Oslo har genomfört en studie om detta, och resultaten visar att bland annat "barn med fler timmar utomhuslek i förskolan var mer koncentrerade, mindre hyperaktiva, bättre på att dela med sig och vara en bra vän än andra barn", enligt barnehage.no. Utomhuslek har därför flera hälsofördelar för de små, och det är också rolig kvalitetstid för familjen under helger och andra lediga dagar. Ta med er en pulka, miniskidor, backhoppare, kälke eller andra roliga vinterleksaker och ha det trevligt i snön med gott samvete.

10 vinteraktiviteter för hela familjen!

PINNBRÖD ÖVER ELDEN

5 dl vetemjöl, lite salt och en tesked bakpulver knådas ihop med vatten till en lagom tjock deg. Knåda ordentligt, rulla degen till en lång korv och snurra den runt en pinne/grillspett. Rör på spettet medan brödet grillas tills det är gyllenbrunt och fint!

HOPPBANA

Ska du bygga en hopp- eller bobbana kommer den att bli extra snabb om du sprayar den med vatten och låter det stelna! Ett tips är att forma den med långsidan på en 1 1/2 liters flaska, då blir den jämn och fin. Gör mål- och startflaggor av ritpapper eller kartong och fäst dem på till exempel en pinne från skogen eller en grillpinne.

FÄRGGLADA ISSKULPTURER

Tomma mjölkkartonger, pappersmuggar och andra förvaringslådor passar perfekta som isformar! Fyll formarna/ lådorna med vatten, häll i Djeco-färg och ställ ut formarna i kylan. Så fort vattnet har frusit är det bara att krama ur skulpturerna, använd fantasin och skapa roliga kreationer.

SNÖLYKTA

Blanda lite fingerfärg eller akvarellfärg med vatten och doppa några av snöbollarna, och volilà - en färgglad ljuslykta som ingen annan har!

ISLYKTA

Hitta två burkar i olika storlekar. Fyll den mindre med vatten och placera den inuti den större, fyll sedan även den med vatten. Låt det frysa till is. När isen är hård tar du bort den mindre burken och lyfter ut det stora isblocket. Sätt i några värmeljus och skapa en mysig utomhusbelysning.

SKAPA SNÖVULKANER

Vad händer när du blandar bikarbonat, ättika och röd konditorfärg? Jo, du får en cool vulkan som sprutar lava! Barnen kommer garanterat att gilla detta coola experiment! Allt du behöver är ett litet glas eller en läskflaska, bikarbonat, ättika, diskmedel, konditorfärg och snö från marken.

1. Blanda diskmedel och lite konditorifärg i en flaska eller ett litet glas

2. Bygg en hög vulkan i snön och placera flaskan eller glaset med diskmedel i mitten. Packa snön tätt och stadigt runt

3. Häll ca 1 dl ättika i flaskan/glaset och tillsätt några matskedar bikarbonat (i en rörelse). Hoppa snabbt iväg och se hur vulkanen börjar pysa och bubbla! När bikarbonat och ättika blandas sker det en kemisk reaktion som gör att det bildas gasbubblor - mycket spännande!

VINTERLEKAR

Arrangera ett vinter-OS med pulktävling, skidhopp, byggning av snögubbar och löpning i snön! Första personen över mållinjen vinner!

SKAPA ISLYKTOR OCH LEK ARKEOLOG

Fyll en behållare eller hink med vatten och lägg dinosaurierna i vattnet. Om du låter hinken stå ute över natten kommer vattnet att frysa till is och de små kan leka arkeologer! Det blir också en rolig dekoration för utomhuskalaset.

BLÅS SÅPBUBBLOR I MINUSGRADER

Det är inte alltid lätt att blåsa såpbubblor i kylan, men det är riktigt roligt när man väl får till det! För bästa resultat bör det vara minst -3 grader eller kallare, och gärna vindstilla så att inte bubblorna flyger iväg så snabbt.

Du behöver: 0,5 dl diskmedel, 0,5 delar vatten, 1 tsk socker och 1 tsk glycerol (finns på apotek och Panduro). Låt blandningen stå i ca 30 minuter innan ni blåser såpbubblor med en såpbubbelpinne (källa: SOS Barnbyar)

Gör iskulor som kan hängas i träden

Det finns otroligt mycket roligt man kan skapa när det är så kallt ute. Vi har dekorerat ett träd med iskulor - hur fint är inte det?

Detta har vi använt:

- Nedbrytbara ballonger
- Ståltråd
- Leksaksdjur från Papo
- Vatten
- Tråd för upphängning
- SaxTips! Använd gärna giftfri färg eller konditorfärg i vattnet, då kan du skapa ett färgglatt träd.


Tips! Använd gärna giftfri färg eller konditorfärg i vattnet, då kan du skapa ett färgglatt träd.

Så här gör du:

1. Lägg ett leksaksdjur (eller annan dekoration) i ballongen
2. Fyll på med vatten
3. Lägg en ståltråd dubbelt och stick in den i ballongen (detta kommer vara upphängningen när vattnet har frusit)
4. Knyt igen ballongen
5. Knyt en vanlig tråd runt ballongen och häng upp den i trädet
6. Vänta ca 24 timmar (beroende på hur kallt det är)
7. Klipp av ballongen

Skapa islyktor och lek arkeolog

Se allt från Papo

Skapa färgglada isskulpturer

bird

Klicka och hämta

Nu kan du shoppa i lugn och ro på sprell.se, och få varorna skickat hem eller du kan hämta i våran butik i Täby centrum efter två timmar. Du betaler i butiken når du hämtar.