Sprell LogoSprell Logo

Bra tips och idéer för hemmaaktiviteter

Bra tips för hemmaaktiviteter

Svårt att komma på nya roliga aktiviteter som kan inspirera till lek och skoj? Få nyttiga tips och idéer på saker barnen kan sysselsätta sig med. Aktiviteterna behöver inte vara komplicerade - håll det enkelt, gör det tillsammans och skapa glädje och skratt för både stora och små. Låt er inspireras av klassiker som räkneleken och Kims lek, eller kolla in några av tipsen från oss och andra Sprellare:

10 snabba tips för inomhusaktiviteter

KOJA Bygg en koja av stolar, filtar och täcken.

ORDLEK Skapa en ordlek. Kan du komma på fem matvaror som börjar på bokstaven P? Eller vad sägs om fem flicknamn som börjar på N?

FOTOGRAF Ge barnen en fotouppgift. Den första som tar en bild av en tops tillsammans med en mjölkförpackning vinner!

PAPPERSDOCKOR Tillverka pappersdockor. Rita en figur, klipp ut den och se om du kan rita kläder som passar till den.

TROLLDEG Den klassiska trolldegen slår aldrig fel! Mjöl, vatten och salt. Skapa figurer och stek dem i ugnen på 160 grader tills de har stelnat.

TECKNINGSTÄVLING Gå samman och teckna något. Ett tufft monster, kanske? En kan teckna huvudet och några andra kan teckna kroppen.

LUNCH Gör lunchen till en picknick på vardagsrumsgolvet. Kanske kan barnen hjälpa till med att baka frallorna först?

BIO Skapa en hemmabio! Bygg ett tält av lakan och stolar framför TV:n och poppa popcorn.

TORN Bygg ett torn med vad som helst. Det kan vara leksaker, lådor eller varför inte spagetti? Endast fantasin (och mamma) sätter gränserna!

LÖV Skapa vackra bilder med pressade löv från trädgården.

Pärlor och pärlset

Pärlor är en klassiker för barn och något de är vana vid att syssla med både hemma och på förskolan. Att skapa egna smycken och pärlbroderier är inte särskilt svårt, men det kräver lite tålamod och övning. Att pärla tillsammans är en utmärkt inomhusaktivitet som håller de små sysselsatta under lång tid, och det är dessutom extra roligt att skapa saker som barnen själva kan använda. Vi har ett stort utbud av pärlor, pärlplattor och hobbyset som är perfekta att plocka fram.


Form och färg

Plastilina är en evig klassiker! Att forma roliga saker av en liten degklump frigör fantasin och låter verkligen barnen vara kreativa.


Allt barnen behöver för att rita och måla

Klippa, klistra, rita och måla. Du hittar ett brett utbud av rit- och målartillbehör för både stora och små hos Sprell. Bjud in barnen till en färgglad och kreativ värld med tuschpennor, penslar och färgpennor som är anpassade för barns små händer.


Klassiska spel och leksaker för inomhusmys

KIMS LEK Placera olika föremål på ett bord och låt barnen titta och studera dem i till exempel 30 sekunder. När deltagarna inte ser på, kan du ta bort ett av föremålen från bordet, sedan ska barnen se vad som inte längre finns där. En annan variant av leken är att försöka komma ihåg så många föremål som möjligt.

SMAKLEKEN Deltagarna får ögonbindel och ska smaka på olika matvaror för att sedan känna igen vad det är. Det går också att göra detta med luktsinnet! Exempel på matvaror som kan användas är choklad, apelsin, tandkräm, kanel osv.

LYSSNA OCH KÄNNA Spela upp eller skapa ett ljud som barnen inte kan se källan till. Kan de gissa vad det är? Eller så kan du placera olika föremål i en plastpåse eller säck, och låta de små känna sig fram till vad det kan vara.

KLOCKLEKEN Har du en klocka i huset som tickar? Göm den på en spännande plats i huset och låt barnen leta tills de hittar den! För att man ska höra tickandet måste alla vara tysta, och det gör kanske inget i dessa dagar med hemmakontor?

ALIASLEKEN Precis som i brädspelsvarianten Alias ska barnen förklara olika ord utan att använda själva ordet. Det här är en utmärkt språkövning och kanske en rolig paus från hemundervisningen? Använd böcker och tidningar för att hitta lämpliga ord och bygg upp en liten ordbank som ni kan använda om och om igen.

DJURPARK Klipp ut djurmasker av papper eller kartong, gör hål för ögonen och även på varje sida och sätt i ett elastiskt band eller snöre. Låt barnen färglägga dem själva, det håller dem sysselsatta. Du kan till exempel ha ett tema för djuren: vilda djur, husdjur, fantasidjur etc.

HEMMABOWLING Fyll några läskflaskor med sand eller vatten, måla dem gärna i olika färger. Ställ upp dem på golvet och rulla bollen mot dem. Voilà... härlig och enkel bowling!

BALANSBRÄDA Har du en skokartong? Eller en annan liten ask?

Klipp ner kanterna något så att de är mellan 5 och 10 cm höga. Rita en labyrint, eller ett mönster och färglägg lite i botten av lådan, och gör några hål på ett par ställen, tillräckligt stora för att glaskulor (eller andra kulor du har) ska kunna falla igenom. Släpp ner glaskulan i lådan och balansera så gott du kan utan att kulan faller genom dina hål.

Voilà, så har du ett fint hemmagjort labyrintspel.

Psst! Du kan ju rita ditt eget ansikte i botten av lådan, och hålet, ja det kan vara munnen...

Munnen vill ha glaskulan... men du måste försöka undvika det. Vinnaren är nämligen den som lyckas balansera kulan längst utan att den faller igenom... ha det roligt tillsammans och gör en liten familjetävling av det :)

Hitta- och räknelek i huset

 • Hitta 10 svarta saker i huset
 • Räkna hur många reflexer ni har i huset
 • Ställ skorna i hallen i en rad och räkna hur många skor ni har tillsammans
 • Hur många gosedjur har ni med bruna ögon
 • Hur många gafflar har ni i lådan
 • Göm 5 leksaker på ställen där du inte har leksaker vanligtvis, och be barnen att hitta dem
 • Hitta 7 kläder som inte ligger i din garderob, var den första att samla dem och lägg dem i garderoben
 • Hur många leksaker får plats i din leksakslåda? Töm den, och räkna medan du lägger tillbaka leksakerna på plats igen
 • Titta under byrån eller bordet, hitta minst 5 smulor och samla ihop dem

Gör en lista och skicka barnen på upptäcktsfärd!

Klassiska leksaker som enkelt kan anpassas efter barnens ålder

 • Kom ihåg-lek i vardagsrummet: Flytta runt 5 prydnadsföremål medan barnen inte ser på. Säg klar när du är färdig och låt barnet försöka lista ut vad som har flyttats och nu står fel.
 • Huvud- och kroppssamarbete: Vik ett A4-ark på mitten, rita ett coolt huvud på den ena sidan av vikningen, låt ingen se. Rita sedan två linjer som blir halsen, låt dessa linjer gå lite över på den andra sidan av vikningen. Ge arket till nästa person, han/hon ska rita kroppen baserat på dina halslinjer. När båda är klara, vecklar ni ut arket och kan skratta tillsammans åt den roliga ritningen.
 • Experiment på köksbänken: Ta ungefär 2/3 vatten och 1/3 olja, en nypa salt och några droppar karamellfärg - se vad som händer... detta är coolt och så enkelt.
 • Krypande kryp: Har du whiteboardpennor hemma? Rita små spindlar eller grodor, nyckelpigor eller grodyngel i handfatet på badrummet, nära avloppet. Sänk proppen och fyll försiktigt med lite vatten så att vattnet täcker tuschteckningarna... något magiskt händer... djuren vaknar till liv!
bird

Klicka och hämta

Nu kan du shoppa i lugn och ro på sprell.se, och få varorna skickat hem eller du kan hämta i våran butik i Täby centrum efter två timmar. Du betaler i butiken når du hämtar.