Sprell LogoSprell Logo

S.T.E.M leksaker - barn älskar att forska!

S.T.E.M leksaker

- leksakerna som väcker nyfikenheten

S.T.E.M står för Science, Technology, Engineering och Mathematics. Detta är spännande och lärorika leksaker inom vetenskapliga ämnen som kommer att väcka barns naturliga nyfikenhet och att utforska. S.T.E.M.-leksakerna inspirerar och utvecklar barnens finmotorik, kognitivt tänkande och problemlösning samtidigt som de har roligt.

Av Hanne S. Finstad, dr. philos og grundare av Forskerfabrikken (oversatt)

Barn som experimenterar och utforskar naturen, får många värdefulla erfarenheter. Ja, mycket fler erfarenheter än jag visste om när jag grundade Forskerfabrikken för 20 år sedan. Då var jag mest upptagen av att lära barn viktiga fakta om kemi, biologi och fysik. Men med åren har jag insett att barn som får leka forskare, lär sig så mycket, mycket mer. När de följer ett recept eller använder hjälpmedel som mikroskop och teleskop, får de träning i att göra saker på ett specifikt sätt och att koncentrera sig. Om de också får en spännande upplevelse eller en fin produkt, uppstår det positiva känslor och det ger motivation att lära sig mer. Forskning ger också träning i att se samband mellan orsak och verkan, och det är en viktig tanketeknik. Det är också bra tanketräning att använda analytiska och kreativa förmågor om något inte går helt enligt planen eller om barnet vill skapa egna experiment. Barn som forskar tillsammans med vänner, syskon eller vuxna, får dessutom träning i att samarbeta och utveckla sitt språk.

Därför är naturvetenskapliga leksaker en bra investering i barns utveckling, och sådana aktiviteter är faktiskt helt naturliga för barn. Forskning visar nämligen att barn är födda forskare. De testar hypoteser och drar slutsatser redan från de är små i en mycket snabbare takt än vad vuxna klarar av. Spädbarn till exempel, som kastar saker på golvet om och om igen, utforskar tyngdkraften. Och småbarn som slår ett föremål mot ett annat, kanske forskar i ljud eller materialets egenskaper. De behöver sådana erfarenheter för att förstå hur världen fungerar och är sammansatt. Om du följer med, kommer du kanske också att upptäcka att ditt barn utforskar hur det kan använda språket på nya sätt.

Barn älskar att forska med riktiga forskningsverktyg. Det visar respons från de 60 000 barn som har deltagit i våra kurser sedan 2002. Vi vet också vilka typer av aktiviteter och experiment som är särskilt engagerande, och dessa erfarenheter utgör grunden för alla våra produkter. På detta sätt hoppas vi väcka nyfikenhet och inspirera barns intresse för vetenskap. Ska vi kunna ta bättre hand om jorden i framtiden, behöver vi fler kloka huvuden som kan hitta bra lösningar.

bird

Klicka och hämta

Nu kan du shoppa i lugn och ro på sprell.se, och få varorna skickat hem eller du kan hämta i våran butik i Täby centrum efter två timmar. Du betaler i butiken når du hämtar.