Sprell LogoSprell Logo

Spel och pussel

Spel och pussel som ger barnen glädje och utveckling

Både ensam och tillsammans är spel och pussel något som barnen gläder sig åt. Att spela utvecklar barnens koncentration, problemlösningsförmåga och finmotorik, och är dessutom en utmärkt introduktion till samarbete och att vänta på sin tur. För de allra minsta är det ett utmärkt sätt att träna öga-hand-koordinationen. Om du pusslar tillsammans med barnen kan det också vara ett bra sätt att träna språket, eftersom ni ger namn åt bilderna och bitarna ni sätter ihop.

Hur många pusselbitar passar för barnets ålder?

1-3 år

För de allra minsta barnen är det bäst att börja med stora och färre bitar, vanligtvis 2-5. Dessa pussel bör ha enkla och igenkännbara bilder som djur eller former.

3-5 år

När barnet blir äldre kan man gradvis öka antalet bitar till 10-30. Pussel med färgglada motiv av kända objekt kommer att vara attraktiva för denna åldersgrupp.

6-8 år

Barn i den här åldern kan vanligtvis hantera pussel med 30-100 bitar. Välj pussel som utmanar dem lite, de kan gärna vara mer detaljerade och varierade.

9-12 år

Äldre barn kan ta sig an mer komplexa pussel med 100-300 bitar eller mer. I den här åldersgruppen kan det vara roligt med motiv som landskap eller geografiska kartor.

Tonåringar och vuxna

Här kan man välja allt från 500 bitar eller mer, beroende på erfarenhet och intresse. Dessa pussel kan vara utmanande och ta längre tid att slutföra.

Spel och pussel för de minsta

Pusslande ger en känsla av att lyckas

Att lägga pussel handlar inte bara om att placera bitarna på rätt plats, utan är en process som ger spänning, glädje och handlar om att se en helhet. Bland våra pussel hittar du pussel med olika svårighetsgrader. De enklaste är ofta tredimensionella och har bitar formade som djur, fordon och liknande. Börja med grova pussel där varje bit är en bild i sig själv - enkla pussel med knoppar gör det lättare för barnet att greppa bitarna.

Pussel för de allra minsta barnen kan tryggt låtas barnen känna, suga på och smaka på, och de tål en del påfrestning. När barnen så småningom förstår att bitarna passar ihop och upplever en känsla av mästerskap kan du öka svårighetsgraden - steg för steg. Att leken blir mer utmanande ger stor glädje!

Spel och pussel 5-8 år

Pusslande - förberedande inför skolstart

Pussel utmanar och stimulerar barns fantasi, och särskilt pussel med spännande färger och motiv hjälper barn att fördjupa sig i processen. Pusslande främjar barnets intelligens och förmåga att lösa problem samt tränar koncentration och finmotorik. Förmågan att koncentrera sig är helt avgörande för att barnet ska kunna lära sig nya saker och så småningom klara av utmanande uppgifter i skolan. Forskning visar att barn som börjar denna 'träning' tidigt kommer att uppleva att övergången till skolan inte blir alltför stor.

Spel och pussel för större barn

Pusslande ger en paus

För de barn som är intresserade av pussel och spel kan du gå vidare med större spel och fler bitar. Att pussla är ett bra avbrott i hektiska vardagar och en trevlig aktivitet att ägna sig åt när skolarbetet är klart. Inte minst är det en trevlig aktivitet ni kan göra tillsammans.

bird

Klicka och hämta

Nu kan du shoppa i lugn och ro på sprell.se, och få varorna skickat hem eller du kan hämta i våran butik i Täby centrum efter två timmar. Du betaler i butiken når du hämtar.