Sprell LogoSprell Logo

Advent, julverkstad och julbak

Advent, julverkstad och julbak

Njut av adventstiden med trevlig familjemys. Fyll dagarna med härlig adventspynt, julbak, julverkstad och julsagor.

Julverkstad med barnen

Julverkstad är en kär tradition som många har. Få saker är så mysiga som att samlas runt bordet för att skapa hemmagjorda julpynt och dekorativa presenter till vänner och familj.

Samlingen med toalettrulle-tomtar blir större och större varje år i många familjer - vad sägs om att hitta på något annat roligt att göra i år? Vi har flera roliga hobbyset som barnen kan använda för att skapa fina och nostalgiska juldekorationer.

Förslag på julverkstad

  • Sy eller brodera - brodera "god jul" eller kanske till och med en jultomte på ett kuddfodral eller ett annat tyg.
  • Toalettrulle-tomtarna slår aldrig fel - här kan även de minsta barnen vara med. Se till att ha tillräckligt med färgat papper, piprensare och knappar!
  • Skapa snögubbar av gamla strumpor - fyll strumporna med vadd och sätt ett resårband i mitten. Dekorera med lämpliga ögon och morotsnäsa.
  • Pärla tomtar och andra julmotiv - använd de klassiska Hama-pärlorna! Detta kan bli både en juldekoration att hänga i granen eller häftiga och annorlunda julklappsetiketter till paketen.
  • Skapa julhus av mjölkpaket - måla kartongerna vita eller i julfärger och klipp ut fönster. Om du har en ljusslinga eller ett elektriskt värmeljus blir stämningen extra mysig!

Advents- och julbak

Att julbaka med barnen är en supermysig del av adventstiden! Barn älskar att vara med, smaka på degen, kladda med mjölet och forma kakorna. En riktig pepparkaksbagare behöver både förkläde, kockhatt och bra bakredskap. Att baka behöver inte nödvändigtvis vara en sockerbomb - det finns faktiskt också mycket nyttigare julbak och ljuvliga julkakor utan socker! Bland de otaliga recepten finns det flera enkla saker att baka med barnen. Njut tillsammans och känn doften av nybakat julgodis!

Världens bästa pepparkaksrecept

Det finns inget som påminner så mycket om jul som doften av nybakade pepparkakor!

Du behöver:

250g smör

125g mörk sirap

1,5dl grädde

250g socker

450g vetemjöl

1tsk bakpulver

3tsk malen kryddnejlika

3tsk kanel

2tsk malen ingefära

1tsk vaniljsocker

Så här gör du:

Smält smöret på medelvärme. Blanda sirap, grädde och socker. Rör tills sockret har löst upp sig och sänk värmen till det lägsta. Rör i resten av ingredienserna och smaka av för att se om du vill ha mer kryddor i degen.

Mmm... det är tillåtet att smaka - det är trots allt världens bästa pepparkaksdeg!

Blanda degen ordentligt och låt den stå kallt i minst 3 timmar. Innan du kavlar ut degen är det klokt att justera med mjöl så att degen blir lätt att forma och arbeta med.

Då är det dags att trolla fram busiga pepparkakstomtar, snabba Rudolfar eller något annat roligt ni kan hitta på! Grädda i 175 grader i cirka 10 minuter.

Advents- och julpynt

Vad är inte bättre än att känna den underbara julkänslan? Pynta huset med tomtar, julgranar och snöflingor - det kan aldrig bli för mycket julpynt! Det är också en bra idé att göra eget julpynt - roligt för barnen och extra kul att pynta med.

bird

Klicka och hämta

Nu kan du shoppa i lugn och ro på sprell.se, och få varorna skickat hem eller du kan hämta i våran butik i Täby centrum efter två timmar. Du betaler i butiken når du hämtar.