Sprell LogoSprell Logo
Använd huvudet – använd hjälmAnvänd huvudet – använd hjälm
Använd huvudet – använd hjälmAnvänd huvudet – använd hjälm

Använd huvudet – använd hjälm

Barn älskar fart och spänning, oavsett om det är på cykel, sparkcykel eller skateboard. Det går gärna fort ner för gatan och utför backen och det är så klart viktigt att skydda huvudet.

De flesta barn älskar fart och spänning, vare sig det är på cykel, kickbike eller skateboard. Oavsett vad de använder för att köra snabbt eller rulla nedför backen är det viktigt att skydda huvudet. Huvudskador är bland de allvarligaste skadorna vid cykelolyckor. En cykelhjälm kan minska risken för huvudskador med 60 till 80 procent. Det är tio gånger större risk att få en huvudskada i en cykelolycka om man inte använder hjälm.

Varför använda hjälm

En hjälm förhindrar inte att man faller av cykeln, men den kan minska skadan avsevärt. Cykelhjälmen fungerar som stötdämpare och minskar trycket som huvudet utsätts för vid stötar. När hjälmen utsätts för en stöt sprids kraften ut över hjälmens yta. En hjälm har en större yta att fördela denna kraft på jämfört med ett huvud, vilket minskar risken för både mindre och mer allvarliga huvudskador.

Hur man väljer rätt hjälm

Det finns flera saker att tänka på när man ska välja en ny hjälm. Först och främst måste hjälmen passa barnets huvud och sitta bekvämt. Kontrollera att hjälmen täcker pannan, tinningarna och bakhuvudet. Den måste också sitta ordentligt under hakan, endast ett par fingrar bör få plats under hakremmen. Hjälmen ska sitta fast på huvudet, men ändå sitta bekvämt. Den ska kunna röra sig något framåt och bakåt, inte mer. Om du ska hitta en ny hjälm till ditt barn är det klokt att skaffa en hjälm som barnet gillar och vill använda. Låt gärna barnet vara med och välja.

När bör du byta ut cykelhjälmen?

En cykelhjälm behöver bytas ut med jämna mellanrum. Hjälmens skyddsförmåga och kvalitet minskar även vid normal användning. Både stoppningen och plastkonstruktionen blir sämre med tiden och materialen påverkas också av torrt, varmt väder och solljus. Om hjälmen har tappats i marken eller utsatts för stötar kommer den inre kärnan att gradvis förlora förmågan att förebygga huvudskador vid en olycka. Du bör därför regelbundet kontrollera efter sprickbildningar på hjälmens insida och utsida. Om hjälmen har synliga skador eller har varit med om en olycka bör hjälmen bytas ut, eftersom dess skyddsförmåga kan vara betydligt försämrad.

Det rekommenderas att byta ut hjälmen vartannat, var tredje år, beroende på användning, underhåll och förvaring. Det är också viktigt att byta ut hjälmen om den har blivit för liten för barnet. Undersök gärna hjälmens skick precis innan cykelsäsongen börjar för att ta reda på om ni behöver en ny hjälm. Om du då är osäker på om hjälmen kommer att hålla en säsong till rekommenderar vi att skaffa en ny. Det är trots allt en billig försäkring.

bird

Klicka och hämta

Nu kan du shoppa i lugn och ro på sprell.se, och få varorna skickat hem eller du kan hämta i våran butik i Täby centrum efter två timmar. Du betaler i butiken når du hämtar.